Jyllands-posten har i dag følgende historie
Print-on-demand er en teknik, der gør det nemt for små forlag at udgive et værk uden større finansiel risiko. Med computerteknikken hives en bogudgave af manuskriptet ud i nøjagtig samme takt, som efterspørgslen melder sig.
Men print-on-demand - pod blandt branchefolk - kan også benyttes på en mindre radikal måde, nemlig til at fremtrylle eksemplarer til den, der spørger, af bøger, som engang har været markedsført på normal vis, men som er udsolgt og ikke længere findes på lager.
Storbritanniens måske mest ansete forlag, Faber and Faber, lancerer næste måned begge strategier over for et stort antal af sine titler. Det bliver til en ny serie med navnet Faber Finds. Man vil, når behovet melder sig, trykke mellem et og 50 eksemplarer af enten bestemte nye titler eller klassiske titler fra bagkataloget.
Forlaget har følgende hjemmeside: http://www.faber.co.uk/.
Kommentar: Dette sætter unægtelig tankerne i gang for os som arbejder i biblioteksverdenen. Bibliotekerne - hverken folkebibliotekerne eller forskningsbibliotekerne - bliver ikke overflødige. Nogle forlag går jo ganske simpelt neden om hjem - og der eksisterer også talrige private udgivere, som godt nok kan præstere at udgive i små oplag, da de ikke har kommercielle hensyn at tage. Men det er næppe sikkert, at de magter genoptryk.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar